Tuva är 11 veckor nu och jag är 16 kilo lättare. 16 kilo av 20. Bara fyra kilo kvar tänker ni men jag tänker i alla fall tio kilo till som ska bort. På något sätt.

Jag har börjat äta mer LCHF-aktig mat, där man alltså bland annat tar bort pasta, potatis, ris och BRÖD. Jag älskar bröd! Kanske är det en av de saker jag fått med i mina norska gener för jag har alltid levt på stora mängder bröd, ljust bröd – aldrig något fiberrikt grovt bröd, gärna med honung, sylt eller Nutella! Min bestemor gjorde alltid mackor till oss, skar av kanterna på brödet, bredde på med honung eller Nugatti (norska motsvarigheten till Nutella) och skar det sedan som trekanter. Eller så kunde hon göra lefse (tunnbröd) med smör och socker som hon rullade ihop till oss.

Min stora utmaning just nu är alltså att hitta något bra substitut för Pågenlimpan. De recept jag hittills har provat på (åtminstone 5-6 stycken) går inte att jämföra med vanligt bröd, inte på långa vägar. De smakar ofta väldigt mycket ägg. Kenny kallar dem bluffbröd eftersom äggen gör att det mest är fluff men jag har inte gett upp än, jag fortsätter leta.

Eftersom jag ammar och har en hungrig familj att tänka på så blir det inte 100% LCHF. Dessutom så inser jag att jag har alldeles för lite kunskap om mat, vad som är vad av kolhydrater, protein, kalorier, bra fett och dåligt fett och så vidare. Jag har aldrig någonsin brytt mig om matinnehåll och vill nog säga att jag kommer från en familj där ingen av oss riktigt intresserat sig för det heller.

Jag har en app som ger mig betyg på det jag äter och jag kan vara helt inställd på att jag ätit en jättebra måltid tills jag registrerar den och ser att den där persikan gav mig dåligt betyg. Men som sagt, det kommer inte göra att jag slutar äta persika, men det ger mig insikt. Bästa betyg hittills var igår när jag åt ett gäng cerranoskinka tillsammans med en stor bit Brie, ”perfekt måltid” sa min app och det tyckte jag med.

Nästa steg för mig blir att börja röra på mig. Jag har inte alls haft lust att gå promenader och dessutom så är Tuva inte helt tillfreds med att ligga i vagn heller så vi får se vad jag kan koka ihop. Jag återkommer framöver med status på fläsket.