image

Vi har naturen inpå dörren. Så här på våren så ser vi ofta gäss och jag menar inte bara dem där elaka kanadagässen utan vanliga gäss också. Jag vet inte vart de är på väg för vi ser dem inte under sommaren.

Vi har sett mink springandes vid strandkanten.
De två svanarna som bodde här förra sommaren har kommit tillbaka och likaså de två hägrarna som bor i vassen strax utanför grannens brygga.

Just nu är det tre tranor som huserar på åkrarna runt oss. De både syns och hörs och idag såg vi dem segla ovanför soptippen. Jag ska ta en bild på dem en dag, de är så otroligt stora så man blir alldeles häpen när man ser dem.

Det vi märkte förra året, utan att vara någon slags ornitolog, är att det verkar vara samma fåglar som stannar vid sjön hela sommaren.
Vi hade en grupp av änder på sju och en på två som simmade förbi rutinmässigt och så var det hägrarna och svanarna med sina sju ungar.
Rovfåglarna flyger ofta förbi och under sommaren så ser vi dem ofta dyka efter fisk eller bli bortjagade av småfåglar i grupp.

Fåglarna här på bilderna ovan känner jag inte till. Jag borde skaffa en fågelbok så att jag vet vilka som bor inpå knuten men jag känner inte igen dem från i fjol.

Igår så såg jag någonting som simmade i vattnet och vi konstaterade snabbt av storleken att det var en bäver. Kenny hivades på kameran innan han rusade ut mot bryggan i sina oranga foppatofflor och långkallingar (får Kenny ett klädesplagg han verkligen gillar så bär han det dygnet runt till sömmarna släpper och lite till).

Jag såg fnittrande på medan han flög över gräsmattan och blev lite förvånad när han klampade ut på bryggan med bävern strax utanför som naturligtvis dök så fort Kennys steg gjorde sig hörda på bryggan.
Bävern dök och vände håll mot grannen till höger och Kenny sprang snabbt över staketet och rusade ut på deras brygga. Det plaskade ilsket från bävern som i te alls gillade att bli störd men Kenny fick i alla fall med den på bild.
Det händer saker här ute ska ni veta!

image

image