Förra veckan så kunde vi läsa i tidningarna om den falska polisen som stoppat en tjej i norra Stockholm till slut åkt fast. Han hade ”varit schysst” och låtit henne slippa böter för att sedan skicka sms till henne och kräva att dom träffades.

Efter bara någon dag kom ännu en rubrik där två killar i Västerås utgett sig vara civila poliser och stannat en tjej med blåljus för att sedan kidnappa henne.
Såna här nyheter får mig att rysa ända in i benmärgen. Det är så fruktansvärt att göra på det här sättet, precis som Breivik gjorde när han promenerade runt i sina poliskläder, att få en att känna sig trygg för att sedan utnyttja det på ett vidrigt sätt!

Vissa saker får man bara inte göra, hur simpelt och smart det än må vara. Poliser ska vara poliser, såna som man vet att man kan vända sig till om man behöver och visst, även såna som läxar upp en om man gör fel, men på ”rätt” sätt.

När jag var i Dominikanska år 2004-2005 så råkade vi ut för korrupta poliser, dessvärre riktiga poliser. Vi var fyra stycken som tagit en hyrbil in till huvudstaden och hade haft ett par trevliga dagar där men var nu på väg hem.
På väg ut ur staden så stannade vi vid ett rödlyse och två poliser på en moppe gled upp i filen bredvid. Jag ser hur polisen bakpå moppen ser sig omkring, sveper blicken över vår bil för att ett par sekunder senare återvända och fixera oss med blicken. Man riktigt ser hur han tänker – aaaaaaah, turister!

Så fort rödljuset slår om så slår dom på blåljusen och vinkar in oss. Dom hittar på en historia om att vi har kört mot rött ljus och behöver nu böta för detta och straffet för denna typ av hemska brott ligger enligt dom på 5000 SEK.
Det uppstår en vild diskussion som inte är helt enkel att följa då de inte pratar någon vidare engelska och vi inte pratar spanska.

Tjejen som är med oss ringer upp till sin vän som kan spanska och som får spela advokat över telefon till poliserna. Dom hotar med allt möjligt och har pass och bilnycklar som gisslan. När vi försöker kräva att vi åker till stationen för att reda ut problemet så svarar dom med att de kommer att hålla kvar oss i flera timmar i sånt fall. Efter en lång och svettig förhandling så kommer vi till slut ”överens” om att vi betalar 1000 SEK till de vidriga poliserna för att slippa därifrån.
Det krävs inte många sekunder innan bilen är startad och vi har åkt därifrån med siktet inställt på vår turistort igen. Fy vilka dåliga människor det finns!